Az öltönyviselés szabályai

Szabály! Tudom ettől a szótól sokak hátán végig fut a hideg veríték és azt vallják, talán jogosan, hogy senki ne mondja meg, hogy mit és hogyan viseljünk. Bizonyos mértékben osztom én is ezt a felfogást, hiszen a saját ruhánkban nekünk kell jól érezni magunkat. Ezért pl. méretvételnél elmondom az éppen aktuális trendeket és adok egy-két tanácsot, de mindenki maga dönti el, mi az amit ebből átvesz és mit nem.

Nézzük az első, talán legalapvetőbb szabályt : mit gomboljunk és mit nem.

1 gombos öltöny: gomboljuk

2 gombos öltöny: csak a felsőt gomboljuk

3 gombos öltöny: alsót soha nem gomboljuk

mellény: alsót soha nem gomboljuk

De mi is ez? Röviden elmondom a történetét.

VII. Edward walesi herceg, bőséges étkezései után, kényelmetlennek érezte a zakóját, főleg mikor lóra " pattant". Ezért úgy döntött hogy sokkal kényelmesebb ha nem gombolja be a zakója alsó gombját. Hát ez van, ha egy uralkodó nem tartja be a szabályokat abból divat lesz, míg más embert megszólnak ezért. Egyébként ő hozta divatba többek között a szmoking és fekete nyakkendő viselését, a frakk és fehér nyakkendő helyet. ( erről majd máskor írok részletesebben)


Nézzünk még pár fontos dolgot, amit nem árt tudni az öltöny viselésével kapcsolatban.

Vásárlás után mindenképpen távolítsuk el a következőket, ha van az öltönyön:

-zakó ujján a márkajelzés

-hátsó sliccek levarrása fércelő öltéssel

-váll varrás fércelése

-zsebeket bontsuk ki amennyiben használni kívánjuk azokat. ( általában elég a belső zseb használata, ami nincs is bevarrva,a külső zsebeket nem tanácsos telepakolni mert dudoros lesz)

Ha ezeket elvégeztük, berakhatjuk a helyére és nem a felöltözés előtt kell majd kapkodva megcsinálni.

Tárolásra mindenképpen széles vállrésszel ellátott vállfát használjunk és az öltöny megóvása érdekében ajánlatos zárható öltönyzsákot venni.

Az öltönyt otthon ne vasaljuk, mert könnyen kifényesedik, ha jó minőségű szövetből készül, úgyis kirúgja magát.

Az előző részben már leírtam a gombolás főbb szabályait, amit csak azzal egészítenék ki, hogy ha leülünk akkor gomboljuk ki a zakót.