Amit a mellényről tudni kell

A mellényviselés eredete, alakulása

A mai mellényhez legjobban hasonlító ruhadarabot a perzsa birodalomban hordtak először a férfiak. Valószínűleg ez adta az ihletet II. Károly királynak, aki 1666-ban mint az előírt öltözék részeként bemutatta az akkori mellényt. Ennek hatására a mellény viselése igen hamar elterjedt, főleg a módosabb urak körében. Az akkori divatnak megfelelően rengeteg csipkével, díszes gombokkal, drága, harsány színű kelmékből készültek ezek a ruhák, ezzel is kihangsúlyozva a viselője gazdagságát.

A mellény fazonja az 1800-as évek táján kezdett jelentősen megváltozni. A színek visszafogottabbá váltak, a szabása rövidebb és testhezállóbb lett. Leginkább az akkor oly népszerű nadrágtartó takarására használták.


Hogyan illik viselni a mellényt?

Viselésére két szabály vonatkozik, melyeket fontos betartani:

  1. Az alsó gombot nem gomboljuk be.
  2. Ha nyakkendő nélkül hordjuk, akkor a felső gombot sem gomboljuk be.


Fazonok, variációk

A mellény bár egy igen egyszerű ruhadarab, mégis rengeteg fazonban készülhet. Lehet egy- vagy kétsoros, két- vagy akár hét gombbal záródó, a kivágását tekintve lehet íves vagy csücskös.

Készülhet gallérral vagy anélkül, valamint számtalan zsebmegoldással is feldobhatjuk ezt az igencsak kényelmes ruhadarabot.

Nézzünk - a teljesség igénye nélkül -  milyen alkalomra, illetve mely öltözékekhez milyen fazon ajánlott.

Frakk mellény

Íves, mély kivágású, általában három gombbal záródó, fazon résszel ellátott fehér mellény, selyem hátrésszel.

Öt gombbal záródó mellény

Mélyebb kivágása miatt inkább a két gombbal záródó zakó alá ajánlott. Lehet csücskös vagy íves az eleje mellrészkivágása, háta selyemből készül.

Hátgombbal záródó mellény

Háromgombos zakó alá ajánlott, szintén lehet íves vagy csücskös kivágása, selyem hátrésszel.

Galléros mellény

Lehet zakó alatt hordani, de magában is divatos öltözék. Akár szövetnadrághoz, de akár farmerhoz is jó kiegészítő, ebben az esetben ajánlott a háta részt is a mellény anyagából készíteni.

Vőlegény mellény

Az öltöny anyagától eltérő, általában fényes, selyemszerű szövetből készül.

Színe sokszor a menyasszonyi ruha színével harmonizál. A mellény anyagából készült nyakkendő és díszzsebkendő ajánlott hozzá.

Duplasoros mellény

Duplasoros zakó alá, vagy szintén csak nadrághoz ajánlott. Sportosan elegáns.


Természetesen a felsoroltakon kívül a mellénynek még számos típusa létezik, mint például kötött mellény, vadászmellény, golyóálló mellény stb.