Amit a mellényről tudni kell

A mai mellényhez legjobban hasonlító ruhadarabot a perzsa birodalomban hordtak először a férfiak. Valószínűleg ez adta az ihletet II.Károly királynak, aki 1666-ban mint az előírt öltözék részeként bemutatta az akkori mellényt. Ennek hatására a mellény viselése igen hamar elterjedt, főleg a módósabb urak körében. Az akkori divatnak megfelelően rengeteg csipkével, díszes gombokkal, drága, harsány színű kelmékből készültek ezek a ruhák, ezzel is kihangsúlyozva a viselője gazdagságát.

A mellény fazonja az 1800-as évek táján kezdett jelentősen megváltozni. A színek visszafogottabbak , szabása rövidebb és testhezállóbb lett. Leginkább az akkor oly népszerű nadrágtartó takarására használták. Viselésére két szabály vonatkozik:

  1. Az alsó gombot nem gomboljuk be
  2. Ha nyakkendő nélkül hordjuk, akkor a felső gombot sem gomboljuk be

A mellény bár egy igen egyszerű ruhadarab, mégis rengeteg fazonban készülhet. Lehet egy- vagy kétsoros, két- vagy akár hét gombbal záródó a kivágását tekintve lehet íves vagy csücskös.

Készülhet gallérral vagy anélkül valamint számtalan zsebmegoldással is feldobhatjuk ezt az igencsak kényelmes ruhadarabot.

Nézzünk a teljesség igénye nélkül milyen alkalomra milyen fazon ajánlott.

  • Frakk mellény

Íves, mély kivágású, általában három gombbal záródó, fazon résszel ellátott fehér mellény, selyem hátrésszel.

  • Öt gombbal záródó mellény

Mélyebb kivágása miatt inkább a két gombbal záródó zakó alá ajánlott. Lehet csücskös vagy íves az eleje mellrész kivágása, háta selyemből készül.

  • Hát gombbal záródó mellény

Három gombos zakó alá ajánlott, szintén lehet íves vagy csücskös kivágása, selyem hátrésszel.

  • Galléros mellény

Lehet zakó alatt hordani, de magában is divatos öltözék. Akár szövet nadrághoz de akár farmerhoz is jó kiegészítő, ebben az esetben ajánlott a háta részt is a mellény anyagából készíteni.

  • Vőlegény mellény

Az öltöny anyagától eltérő általában fényes selyem szerű szövetből készül.

Színe sokszor a menyasszonyi ruha színével harmonizál. A mellény anyagából készült nyakkendő és dísz zsebkendő ajánlott hozzá.

  • Dupla soros mellény

Dupla soros zakó alá, vagy szintén csak nadrághoz, sportosan elegáns 

Természetesen ezeken kívül a mellénynek még számos típusa létezik, mint például kötött mellény, vadász mellény, golyó álló mellény stb..