Miből készül az Ön öltönye?

Sokszor felteszik a kérdést a vevőink, miben különbözik a nálunk vásárolt öltöny, a másik, akár több százezer forintos öltönytől. Anélkül, hogy összehasonlítanám, leírom, hogy mi milyen szövetekből dolgozunk.

Alapvetően két beszerzési forrásunk van:

1. Viszkóz tartalmú szöveteinket magyar importőrtől vesszük, akiknek több évtizedes kapcsolatuk van a beszállítóikkal. Ennek következtében egyenletes minőséget tudnak garantálni. Ezek a szövetek Kínából érkeznek, mint ahogy az összes nyugat-európai országba is. (Kínán kívül gyakorlatilag nem készül sehol viszkóz-pe szövet.)

2.Másik beszerzési forrásunk, Olaszország. Innen csak magas minőségű gyapjú szöveteket hozunk be közvetlenül az olasz nagykereskedőtől. Kinti partnerünk fő profilja, hogy az ottani nagy ruhagyárak megmaradt szövet raktárkészleteit felvásárolja, így sokszor hozzájuthatunk olyan márkás szövetekhez mint például: Cerutti, Carlo Pignatelli, Biella....

Néhány szó a termékeink belső kidolgozásáról is: zakóinkba a mellvásznat a legnagyobb német cégtől vesszük, ragasztós közbéléseink és egyéb kellékeink is mind Nyugat-Európából kerülnek beszerzésre, lehetőleg a legjobb minőségben.

Végezetül, semmiképp nem állítom azt, hogy öltönyeink felveszik a versenyt a legnagyobb márkák termékeivel, de úgy gondolom, ár-érték arányban mindenképpen jól állunk.

De nézzünk pár konkrét anyag összetételt.


viszkóz-polieszter:
A viszkózt mesterségesen állítják elő a cellulózból. A cellulóz természetes szál (természetben megtalálható, nem vegyi úton állítják elő),melyet pamutból, valamint a bükk és fenyőfa kérgében található cellulózból állítanak elő.
Tulajdonságai: nagyon jó a nedvszívó képessége, jó légáteresztő, szép esésű kellemes viselet. Megmunkálás során jól festhető, szép élénk színei lesznek. Szín és mérettartóssága szintén jó.
Gyűrődésre és enyhe bolyhosodásra hajlamos, ezért jó társítás hozzá a polieszter.

A polieszter vegyi úton előállított mesterséges szál. Rendkívül strapabíró, erő szövet. Nem gyűrődik, színtartóssága is kíváló.


gyapjú szövet:
A gyapjú természetes állati eredetű anyag, melyet a juhok lenyírt bundájából készítenek.
Feldolgozás előtt különböző szempontok alapján osztályozzák. Nézik hogy az állat mely testrészéről való, milyen a színe, a szálhosszúsága, szennyezettsége. Élő vagy már elpusztult állatról származik-e.
Régen a gyapjú szúrós, nehéz szövet volt, ma már a sokféle kidolgozásnak köszönhetően rendkívül kellemes viselet. Nagyon jó a hő tartása, nedvességgel szemben ellenálló. Tapintása nagyon kellemes, enyhén gyűrődik, de hamar kirúgja magát.
Gyakran találkozunk super 100,120…. jelölésű gyapjúszövettel. De mi is ez?
A feldolgozás során 1 gramm gyapjúból kb. 60 méter hosszú szálat szőnek. Ha hosszabbra, vékonyabbra szövik a szálat, pl. 100 méter hosszúra, akkor lesz super 100-as. Ha 120 méteresre, akkor super120-as és így tovább. A legfinomabb a super 170-es gyapjúszövet.
Az így nyert szövet rendkívül jó tapintású, lágy esésű, de kevésbé tartós, ezért mindennapi használatra nem javasoljuk.
A gyapjút is szokták más anyaggal kombinálni, pl. polieszterrel, selyemmel, elasztánnal. Ennek következtében a tulajdonságai még jobbak lesznek

Mint már említettem, a gyapjúszöveteinket Olaszországból hozzuk, ami magában is egy magas minőséget ígér, de még ezen felül is sikerül hozzájutnunk néhány kincshez. Ilyen a legutóbbi fekete gyapjúszövetünk, amely a „made in italy” védjegy egyik legpatinásabb képviselőétől, a Vitale Barberis Canonico-tól származik. Ez az olasz gyapjútermelő manufaktúra 1663-tól létezik. A kezdetekben többek között a Savoyai herceg beszállítói voltak, ahova főleg „saia grisa”-t, az-az szürke gyapjút szállítottak. Ezt a terméküket a következő évszázadokban folyamatosan tökéletesítették, ennek köszönhetően, katonai beszállítói szerződést kaptak. A Barbero család vállalata folyamatosan növekedett, aminek következtében egyre több földterületet tudtak vásárolni. Az 1900-as évek elején, az életszínvonal növekedésével a kereslet is jócskán megnőtt, így egy teljesen új gyárat tudtak nyitni a legmodernebb felszereléssel és versenyképességük is megnőtt. A második világháborút követő visszaesés után, az ötvenes években nagyarányú fejlesztéseket hajtottak végre, melynek következtében nagyarányú forgalom és minőség javulás jött létre. A 70-es években már évi 635000 méter szövetet gyártanak, amelynek felét nyugat-európában értékesítik. https://vitalebarberiscanonico.com/


Másik nagy múltú olasz szövetgyár, ahonnan szintén sikerült néhány szép véget vásárolni a Reda. A cég 1865 óta létezik, alapítója Carlo Reda. 1919 óta a Botto Poala család irányítása alatt főleg a merinói gyapjú előállításával foglalkoznak és akárcsak a Vitale Barberies Canonico, a folyamatos innovációnak köszönhetően, a világ egyik leghíresebb szövetgyárává válnak. A Botto Poala család a mai napig tiszteletben tartva a cég hagyományait, a világ különböző pontjaira szállít finomabbnál finomabb gyapjúszöveteket. https://www.reda1865.com/row