Szmoking

Szmoking
Mi is az a szmoking?
Szmokingnak nevezzük azt a szmoking zakóból és szmoking nadrágból álló öltözéket, amit leginkább ünnepélyes alkalmakkor viselünk. A szmoking zakó legtöbbször egy gombbal záródik, sálgalléros kihajtóját szaténnel díszítjük. Hátsó sliccet soha nem teszünk rá. A szmoking nadrág külső oldalán szatén csík fut, nincs rajta övbújtató és sem a hátsó zsebén sem a derekán nincs gomb. A derék belső kapoccsal záródik.
Eredetileg fekete vagy fehér színben készül, de ma már léteznek több színben készült szmokingok is. A feketét az esti órákban illik felvenni, míg a fehéret inkább nappali partikon. A színeseket inkább különböző gálákon vagy esküvőkön szokták viselni.
Kiegészítőként szmoking mellény vagy spanyol öv, csokornyakkendő valamint szmoking ing dukál hozzá. A cipő, fűző nélküli, belebújós lakk cipő legyen.
Igen ám de honnan is jött ez a ruhadarab?
A szmoking története
Menjünk vissza az időben. 1865 írunk. A walesi herceg megbízta akkori szabóját, Henry Poole-t, hogy készítsen neki egy kényelmes, rövid kabátkát. Ezzel indult el a szmoking története. Eleinte nem volt egy elterjedt ruhadarab , míg nem a herceg egy napon meg nem hívta vacsorára a milliárdos James Brown Pottert és annak bűbájos feleségét Cora Pottert.
Potter úr feltette a kérdést kedves feleségének: Drágám, de mit vegyek fel?
Mivel nem kapott kielégítő választ, ezért inkább a herceg szabójához fordult segítségért. Henry Poole, készített egy ugyan olyan szmokingot Potter úrnak mint amilyet annak idején a hercegnek, de az amerikai milliárdos nem csak erre az ominózus alkalomra vette fel ezt a különlegesen öltönyt hanem hazájában is előszeretettel hordta, ezáltal népszerűsítve a szmokingot, vagy más néven a dinner jacket.
Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy elegáns szmokingra, keresse fel a Lord Men’s Fashion férfi ruha üzletünket és vásároljon a kész szmokingok közül vagy készíttessen a saját méretére.