A szmokingok típusai

A szmoking, vagy más néven „black tie” öltözet, a férfi elegancia csúcsát képviseli. Bár sokan azt hiszik, hogy a szmokingok mind egyformák, valójában számos különböző stílus és típus létezik. Vajon James Bond mikor melyiket viselné?


Az amerikai szmoking

Az amerikai szmoking a leggyakrabban viselt stílus Észak-Amerikában. Jellemzője a közepesen bő szabás, amely kényelmet és eleganciát egyaránt biztosít. Az amerikai szmoking gyakran egy- vagy kétgombos, és reverei (hajtókák) általában keskenyek, elegánsak.

Az amerikai stílus lényege a funkcionalitás és a kényelem. Az itt preferált anyagok gyakran könnyebbek és lélegzőbbek, hogy hosszabb viselési idő alatt is kényelmesek maradjanak. Az amerikai szmokingokban gyakran találkozunk zsebekkel is, ami a praktikumot szolgálja.


Az angol szmoking

Az angol szmoking a tradíció és a finom részletek megtestesítője. Jellemzője a karcsúsított szabás, a magasított derék és a hajtókák. Az angol stílusú szmokinghoz hagyományosan mellény is tartozik (vagyis az angol szmoking alapvetően háromrészes). A mellény extra eleganciát és formalitást kölcsönöz az öltözetnek. 

Az angol stílus különlegessége a mértani pontosság és a hagyománytisztelet. Az angol szmokingok anyagai gyakran vastagabbak és nehezebbek, hogy tartást és struktúrát biztosítsanak a zakónak és a nadrágnak. Az angol szmoking hajtókái általában selyemből vagy szaténból készülnek, hogy kontrasztosan eltérjenek a zakó anyagától. Ez a stílus különösen jól áll azoknak, akik szeretik a klasszikus, hagyományos megjelenést.


Az olasz szmoking

Az olasz szmoking a stílus és az elegancia találkozása. Jellemzője a szűkített szabás, a letisztult vonalak és a magas minőségű anyagok használata. Az olasz szmoking gyakran kétsoros zakóval készül, amely még elegánsabbá teszi az összhatást.

Az olasz stílus központi eleme a modernitás és a divatkövetés. Az olasz szmokingok gyakran vékonyabbak és testhezállóbbak, hogy kiemeljék a viselő alakját. Az anyagok könnyűek és rugalmasak, gyakran gyapjú és selyem keverékéből készülnek. Az olasz szmokingok hajtókái és gombjai gyakran díszesebbek és egyedibbek, hogy egy kis extravaganciát vigyenek a megjelenésbe.


A "hivatalos" szmoking (black tie)

A hivatalos szmoking, vagy „black tie” az igazi klasszikus. Ez a típus a legmagasabb szintű formális öltözet, amelyet bálokra, esküvőkre és egyéb kiemelt eseményekre viselnek. A hivatalos szmoking általában fekete vagy sötétkék, melyhez fehér ing, fekete csokornyakkendő és fekete lakkcipő tartozik.


Bár a hivatalos (black tie) szmoking és az angol szmoking kifejezést gyakran egymás szinonimájaként is használják, vannak különbségek a két szmokingtípus között:

Hivatalos szmoking (black tie):

  1. Zakó: Fekete vagy sötétkék, egy- vagy kétsoros, selyem- vagy szaténreverrel.
  2. Nadrág: Hozzáillő anyagból, az oldalán selyemcsíkkal.
  3. Ing: Fehér, keményített gallérral, gyakran redőzött vagy pliszírozott elöl.
  4. Nyakkendő: Fekete csokornyakkendő.
  5. Mellény vagy szmokingöv: Fekete mellény vagy selyem szmokingöv.
  6. Cipő: Fekete, fényes bőrcipő vagy lakkcipő.

Angol szmoking:

  1. Zakó: Hasonló a hivatalos szmokinghoz, de gyakran találhatóak rajta különlegesebb részletek, mint például bársony vagy más anyagú rever, és különféle színek is megengedettek lehetnek a brit hagyományokban.
  2. Nadrág: Szintén hozzáillő, selyemcsíkkal az oldalán.
  3. Ing: Fehér, de kevésbé formális gallérral is elfogadható.
  4. Nyakkendő: Fekete csokornyakkendő, de más színek is előfordulhatnak, különösen kevésbé formális eseményeken.
  5. Mellény vagy szmokingöv: Hasonló a hivatalos szmokinghoz, de színes mellények is előfordulhatnak.
  6. Cipő: Fekete, de lehet kevésbé fényes is, mint a hivatalos szmoking esetében.

Összességében az angol szmoking több variációt és személyes ízlést enged meg, míg a hivatalos szmoking (black tie) szigorúbb szabályokat követ. Természetesen manapság már senki nem húzza fel a szemöldökét, ha valaki nem a "hivatalos" szmokinghoz való ingben vagy esetleg nem fényesített, illetve lakkcipőben jelenik meg egy "black tie" eseményen. Ennek ellenére jó, ha tudunk e két szmokingtípus apró különbségeiről.


A "szabadstílusú" szmoking (creative black tie)

A szabadstílusú szmoking, vagy „creative black tie” lehetőséget ad a viselőjének, hogy kicsit kreatívabb legyen az öltözetében. Ebben a stílusban lehet játszani a színekkel, mintákkal és anyagokkal, például bársony vagy selyem használatával. Ez a típus ideális választás olyan eseményekre, ahol a dress code ugyan formális, de megengedi a személyes stílus kifejezését is.

***

Bármelyik szmoking típust is választod, a legfontosabb, hogy jól érezd magad benne és magabiztosan viseld. Végső soron a szmoking nemcsak egy ruhadarab, hanem egy életérzés is. Légy egy kicsit James Bond - legalább a képzeletedben, és hódítsd meg az estély résztvevőit!

Ha valaha is azon tűnődsz, hogy egy szmoking vajon megfelelő-e egy adott formális eseményre, a válasz mindig az: ha szmokingot viselsz, nagyot nem tévedhetsz!