Az öltönykészítés módjai, avagy méretestől a konfekcióig

Biztosan sokan feltették a kérdést, hogy miért kerül egy öltöny akár a többszörösébe, mint az első ránézésre hasonló, esetleg ugyanolyan anyagból készült társa.

Ennek oka lehet a márka, ami sok esetben minőséget is takar, de a márkaépítés költségeit is a vevőnek kell megfizetni.

Másik ok pedig a belefektetett munka mennyisége és minősége. Mi most ez utóbbinak járunk utána.


Hogyan születhet meg egy anyagból egy öltöny?

Alapesetben háromféle módon készülhet el egy öltöny, így három típust különböztetünk meg:

  1. Bespoke, vagyis testre szabott öltöny
  2. Made-to-measure, vagyis alakra igazított öltöny
  3. Ready-to-wear, vagyis konfekció öltöny



Bespoke öltöny

A bespoke öltöny az öltönyök királya. A  vevő méretére készül a szabásminta. Az alkatrészek összevarrása készül csak géppel, minden más kézzel varrva készül, a vásznazástól a gomblyukig. Érdekességképpen íme néhány kézi varrástípus, amit ilyenkor alkalmaznak:

  • Pikírozás: a vászon hozzáerősítése a gallér és a fazon főanyagához
  • Stafírozás: bélésselyem hozzávarrása a főanyaghoz
  • Holozás: rejtett öltés, általában alja felvarrásoknál használjuk
  • Boszorkány öltés: kereszt alakú rögzítő varrás

Ezeken kívül még jó néhány öltéstípus létezik, hisz mint említettük, szinte az egész öltöny kézzel varrva készül.

A bespoke öltönynél a méretvételt követően még van 2-3 próba, mire elkészül az öltöny. Összességében jól látható, hogy rendkívül időigényes és nagy szakmai tudást kíván meg egy ilyen öltöny előállítása.


Made-to-measure öltöny 

Az alakra igazított öltöny átmenet a bespoke és a ready-to-wear öltöny között. Itt is történik egy méretvétel, de ez egy már kész öltöny felvételével történik a legtöbb esetben. Ezen az öltönyön megbeszélik a megrendelővel, hogy min kéne változtatni és az így kapott  paraméterek alapján a kiválasztott szövetből legyártanak egy tetszés szerinti fazonú öltönyt. Itt is lehet próbálni egyet, de nem fontos. A kidolgozás ragasztott technológia (nem vásznat varrnak az elejébe, hanem egy erre a célra gyártott ragasztós vásznat, amit vasaló préssel rögzítenek a főanyaghoz),a varrások géppel készülnek. 
Ezt a technológiát használjuk mi is az üzletünkben. 


Ready-to-wear öltöny

A ready-to-wear öltöny egy konfekció öltöny: egy előre legyártott öltönyt vásárol a vevő, amin később lehet még apróbb igazításokat végezni, hogy minél testhez állóbb legyen. Az öltöny elkészítésének technológiája megegyezik a made-to-measure öltöny megvarrásával. Üzletünkben ezen öltönyfajta is megtalálható.


***

Ha érdekli az is, hogy az öltönykészítés során milyen anyagokat használunk, érdemes elolvasni Miből készül az Ön öltönye? írásunkat is.