Szalagavató bál a felnőtté válás egyik fontos állomása

Magyarországon szalagavató ünnepséget a 19. század végétől tartanak. Eleinte csak a fővárosban voltak ilyen bálok, ott is inkább csak az elit iskolákban. Később elterjedt az egész ország középiskoláiban is, ahol a végzős diákok ünnepi ruhájára szalagot tűztek az osztályfőnökök. Ezután következik a bál, ahol a diákok egy betanult táncot adnak elő, majd a szülőkkel, rokonokkal keringőznek. A szalagavató bál ünnepélyessége miatt fontos a megfelelően elegáns öltözék. Nézzük meg milyen stílusú öltönyök alkalmasak e különleges alkalomra.

Természetesen itt is elsősorban a természetes szálak élveznek előnyt, mivel ezek nyújtanak kellemes viseletet és minőségileg is egy magasabb szintet képeznek. A gyapjú az egyik legjobb választás, de sajnos egy ilyen költséges bál tervezésekor figyelembe kell venni a szülőkre eső anyagi terheket. Ezért ajánlott ilyenkor kevert szálas, illetve viszkóz tartalmú öltönyöket készíttetni, mivel ezek ára kedvezőbb, de minőségileg nem lehet rájuk panasz.

  • Az öltöny stílusa

A szalagavató bál egy formális esemény, ezért az öltönynek is elegánsnak kell lennie. Mint mindig itt is azt tudom mondani, hogy a leg elegánsabb a fekete klasszikus öltöny. Azt sem árt figyelembe venni, hogy egy fekete öltönyre a későbbiekben is szükség lehet. Mivel a szalagavató bálon fiatalok a főszereplők, ezért ők inkább a még klasszikusnak mondható, de modernebb színeket részesítik előnyben. Legnépszerűbb a kék  és annak számtalan árnyalata, valamint ritkábban a szürke öltöny is. Ha valaki egyedibb megjelenést szeretne, akkor lehet választani különleges kihívó színeket is mint például a bordó, zöld, fehér vagy akár valamilyen mintás öltöny.

  • Az öltöny mérete, szabása

Az említetteken túl talán a legfontosabb, hogy az öltöny valamilyen módon méretre készüljön. A szalagavató bálon részt vevő fiúk még növésben levő testméretekkel rendelkeznek. A konfekció méretezés ezért nem a legjobb választás. A kamaszokra jellemző görbe tartás, megnyúlt végtagok igénylik a méretre készítést. A méretvétel történhet az iskolában, ahol mérőszalaggal lemérjük a diákok főbb méreteit és ezek alapján készítjük el az öltönyt. Sokkal pontosabb, ha a méretvétel az üzletünkben történik. Itt rájuk adjuk a legmegfelelőbb méretű öltönyt, eltűzzük rajta a javítandó részeket és ezek alapján szabjuk ki a méretükre az öltönyt. Ez hosszabb időt vesz igénybe, de mindenképpen testhezállóbb lesz az öltöny.

  • Kiegészítők

A szalagavató bálra a tökéletes megjelenést a jól szabott öltönyön túl a kiegészítők teszik teljessé. Egy jól választott ing és nyakkendő meghozza a tökéletes összhangot. A kiegészítők még nagyobb szerephez juthatnak, ha színben passzolnak a lányok ruhájához.

Összességében a szalagavató a legtöbb diák első igazi nagy bálja, ezért különös figyelemmel válasszuk meg a szalagavatós öltönyünket.